čtvrtek 12. ledna 2017

S láskou upečeno, aneb jak se u nás peče kváskový chleba

Chleba jsem si chtěla vždycky zkusit upéct. Ale až v loni jsem se k tomu dostala a zkusila upéct první kváskový chleba. Kvásek jsem tehdy dostala a hned jak byl dostatečně vykrmený, tak jsem se na to vrhla. Recept a návod jsem našla na youtube a postupem času a praxí jsem si ho trochu upravila a zjednodušila.
Pokud byste to chteli taky zkusit, je to úplně jednoduché....
Budete potřebovat hlavně kvásek, který se vyrábí z žitné mouky a vody.
Z toho si večer připravím tzv. rozkvas. To znamená, že smíchám 150 g žitné mouky a 150 g vlažné vody. Používám na to plechový hrneček, abych nemusela pořád vážit. Do této směsi přidám 50 g kvásku, což je asi jedna polévková lžíce. Zamíchám, misku zabalím do igelitu a dám na teplé místo. Takto by to mělo kvasit 12 hodin.
Ráno do směsi přileji 355 g vlažné vody, rozmíchám a přidám 550 g mouky. Půl na půl hladkou pšeničnou a pak dle chuti a zásob buď špaldovou, žitnou,... A pořádně těsto v robotu zpracuji. Nechám přikryté v teple 45 minut kynout. Poté přileji jednoho frťana vody a přidám sůl, kmín a různá semínka. Slunečnicové, lněné, dle nálady... Všechno se zase pořádně zamíchá, aspoň 10 minut na rychlost č.2. Poté těsto vyndám a rukama zpracuji, tzv. překládáním. Prostě z něj udělám bochník a vložím do ošatky. Kdo nemá ošatku, může použít třeba silikonovou formu. Nechám zase kynout, cca 2 hodiny. Poté chleba vyklopím na plech nebo do skleněné formy a šup do trouby na zhruba 40 minut.
No a výsledek....ten stojí za to!
Tak ať se vám daří 😉

S láskou A.










Žádné komentáře:

Okomentovat